project SCHORT

Tijdens de Dutch Design Week 2014 werd SCHORT gepresenteerd bij Piet Hein Eek op Strijp-R. Schort is een project om vroegtijdige schoolverlaters aan te pakken en is ontstaan vanuit een samenwerking tussen Citydwellers, Borre Akkersdijk en Social Label. Het project is uiteindelijk uitgevoerd in samenwerking met gemeente Eindhoven en het Summa college.  

De vroegtijdige schoolverlaters werken in een professionele en inspirerende omgeving. De leeraspecten die hierbij aan bod komen, zijn o.a. het opdoen van vakkennis, ondernemerschap, presentatie, samenwerken en persoonlijke ontwikkeling, waaronder het laten groeien van zelfvertrouwen.
In het atelier van Citydwellers gingen de eerste jongeren in juni 2015 aan de slag om samen met topontwerper Borre Akkersdijk (ByBorre) een bijzondere kledinglijn te maken. Social label >SCHORT werd tijdens de Dutch Design Week (18-25 oktober 2015) gepresenteerd.

Doelstelling van dit project is om op een laagdrempelige wijze, de jonge schoolverlater een nieuw toekomstsperspectief te bieden. Het project is een samenwerking van Social Label met leer-/werk-atelier Citydwellers en het Programma Aanval op Schooluitval Z-O-Brabant. Zie hier de slideshow van het maakproces.

Anke Blumenberg en Jacqueline Starmans van Citydwellers verwoorden het zo: “Het feit dat ze van school gaan hoeft niet zo definitief te zijn. Het zijn jonge mensen die het even niet weten, ze zijn op zoek naar een nieuwe richting maar hebben nog geen idee wat dat zou kunnen zijn.” Het concept waarop het werkatelier draait is dan ook precies daarop in te springen. “Wij zien onszelf als een tussenstation. We vinden het heel leuk als mensen die hier aan een project hebben meegewerkt willen blijven, maar we vinden het minstens even fijn als ze door hier te werken het gevoel en de energie krijgen om weer een stap verder te zetten.”

Annie van Doremalen, programmadirecteur van Aanval op schooluitval, vertelt dat dit project met Social label een mooie aanvulling is op de aanpak van het programma. “We praten natuurlijk veel met leerlingen die van school dreigen te gaan. Vaak geven ze dan aan dat ze echt iets anders willen, dat ze willen dóen, ervaren en samenwerken.” De jongeren die aan >SCHORT hebben meegewerkt heeft ze zien opbloeien: “Onder de mooie begeleiding van Anke Blumenberg van Citydwellers zagen we dat ze lol hadden in hun werk, maar ook dat ze bouwden aan hun zelfvertrouwen.” Het allermooiste aan dit project vindt Van Doremalen dan ook: “Het geven van hoop en perspectief. Op een heel andere manier en op een andere plek dan binnen school.”

Borre Akkersdijk: ‘Het mooiste van deze samenwerking is dat we een team zijn en dat elke schakel even belangrijk is. Als ontwerper ben je heel erg afhankelijk van de mensen die om je heen staan en met de juiste hulp en sturing hebben we Social label >SCHORT gemaakt. Door de productie van het schort en de regenjas zijn we langs alle stappen gegaan voor de ontwikkeling van een kledingstuk. De makers en begeleiders zijn vanaf het begin van het ontwerpproces tot het uiteindelijke product betrokken. Het enthousiasme dat we er zelf in stoppen, wordt door Anke en Jacqueline van Citydwellers en Jose, Diana, Shuralisa en Julie alleen maar versterkt, waardoor een goede werk atmosfeer ontstaan is. En daarmee is een mooie basis gelegd voor een inspirerende werk/leeromgeving waar deelnemende partijen  op door kunnen gaan.’  www.byborre.nl

 

Jacqueline Starmans