Persbericht Archipel 24 mei 2015

Vrijheidsquilt gemaakt door jong en oud!

De afgelopen vrijdagmiddagen werd er in het atelier van Citydwellers in de Heuvelgalerie hard gewerkt aan een vrijheidsquilt van vier meter breed en drie meter hoog. Door jong en oud. Vrijdag 24 april is de laatste hand gelegd aan de quilt. Precies op tijd af!Op vrijdagmiddag 1 mei wordt de quilt gepresenteerd en opgehangen in het Regionaal Historisch Centrum Raiffeisenstraat 18 (zijstraat Dommelstraat) in Eindhoven. Het vormt daar een prachtige combinatie met de tentoonstelling van de ‘meisjes van toen’, waarbij kindertekeningen te zien zijn van rond de oorlogsperiode.

Een quilt die bestaat uit oude vlaggen van het Summa College. Stukken rood-wit-blauwe stof zijn door cliënten van Archipel samen met stagiaires van het Summa College (richting Mode) aan elkaar gezet. De oudere dames hebben de stukken stof voorzien van borduur- en naaiwerk in het thema ‘vrijheid’. Begeleidster Ankie van Citydwellers vertelt: “De ouderen werkten met grote precisie. Soms was het lastig om de draad in de naald te krijgen, maar vervolgens werd het borduurwerk minutieus opgepakt! Prachtig om te zien.”

Tijdens de workshops werd er natuurlijk teruggeblikt op de periode van de oorlog en de tijd rond de bevrijding. De parachutes van de bevrijders hebben grote indruk gemaakt. We zien ze terug op de quilt, maar ook op de kindertekeningen van de ‘meisjes van toen’. Mevrouw Jochems (86) vertelde: “Van de parachute-stof maakten we niet alleen jurkjes, maar van de touwen breiden we zelfs sokken. Alle stof of wol dat we konden hergebruiken, gebruikten we om nieuwe kledingstukken of dekens te maken. Je had niet anders.” De stagiaires luisterden ademloos naar de verhalen, terwijl zij ook hun bijdrage leverden aan de quilt. Mevrouw Vermeulen (82) benadrukt: “De jeugd mag nooit vergeten wat er gebeurd is tijdens de oorlog. Er is verschrikkelijk hard gevochten voor onze vrijheid.” Mevrouw Schultz (92) vertelt over de bevrijding in Rotterdam: “Toen de oorlog was afgelopen was iedereen door het dolle heen. We renden achter de tanks aan en sprongen er op. Je deed dingen die je anders nooit zou durven. Maar het was zo’n overweldigend gevoel om weer vrij te zijn!