Verhalen

Dit zijn de verhalen van de verschillende mensen die bij Citydwellers werken of projecten hebben uitgevoerd. 

 
 
w1.jpg

INTERVIEW WINNIE

Tijdens mijn examenjaar 2014 op het Summa Fashion College heb ik stage gelopen bij Citydwellers.

Inmiddels heb ik mijn diploma behaald en ben ik officieel ‘medewerker styling & design’.

Dit heb ik mede te danken aan mijn leerzame stageperiode. Ik heb mijn rol mogen vullen als ontwerpster. Daarnaast heb ik ook mogen meewerken aan de styling van de winkel en etalage, productfoto’s gemaakt, de website bijgehouden, mee naar een beurs geweest, flyers ontworpen en nog veel meer. Op eigen verzoek heb ik ook een aantal dagen in het atelier doorgebracht, waar ik ervaring heb opgedaan achter de naaimachine.

Ik heb op alle vlakken meegekeken en mijn steentje mogen bijdragen. Zo heb ik een goede kijk gekregen in het bedrijfsleven en hoe het werkproces er bij Citydwellers aan toe gaat. Ik vond mijn collega’s erg leuk, het is een getalenteerd team en zijn allemaal even enthousiast. De open en sociale werksfeer is een echte aanrader, omdat je veel meer ontspannen werkt en je meer aandacht aan je werk kan besteden. Het zijn mensen zonder vooroordeel en stoppen niemand in een hokje.

 "HET DOEL OM EEN OPLEIDING TE VOLGEN IN DENEMARKEN AAN DE TEKO DESIGN AND BUSINESSSCHOOL IS BEHAALD"

Voor mijn eindopdracht op school moest ik een gehele collectie ontwerpen en daaruit minimaal drie items laten produceren. Citydwellers had aangeboden te willen helpen door mijn items bij hun te laten produceren. Hier ben ik ze nog steeds erg dankbaar voor en de items zijn zelfs mooier geworden dan ik in gedachten had.

Na het behalen van mijn diploma Mode Styling, is mijn volgende doel om een opleiding te volgen in  Denemarken aan de TEKO Design and Businessschool. Helaas ben ik hiervoor afgewezen en heb ik op advies van Citydwellers een tussenjaar genomen en te werken aan opbouw van mijn portfolio. In dat tussenjaar heb ik in de Studio mijn eigen collectie laten vervaardigen en te koop aangeboden in de CornerStore. Dit is een leerzame periode geweest. Ook heb ik via Citydwellers een fotoshoot gedaan bij Studio Calimera.

Inmiddels studeer ik al twee jaar in Denemarken, want na mijn tweede poging voor een studieplek aan de TEKO Design en Businessschool ben ik wel aangenomen.


anahita.png

Anahita Haghparast

I am Anahita Haghparast. I came to the Netherlands and the city of Eindhoven almost four years ago to gain my master’s degree in architecture from Eindhoven University of Technology. I pursed my interest in sustainable development in my master’s thesis and later on in my professional life.

I heard about the store and I came by to have a look. I was attracted to the concept and sense of the place. I wished for a volunteer job in Eindhoven to have something done out of heart for the city where I spent precious years, as I may have to leave it by the end of the year. So I asked Jacqueline if they need free help and this is how it began.

There are many sustainable actions, regarding the environment and society, taking place in this organisation and I am here to help have them gathered in a sustainability report. I am a member of Global Reporting Initiative (GRI) and I mean to carry out the report based on its global reporting standards.

A sustainability report helps setting goals, measuring performance, and managing change. It makes abstract issues tangible and concrete, and it helps developing sustainability-related strategies and activities.


 
franka.jpg

INTERVIEW FRANKA

In april 2017 start ik mijn traject bij Citydwellers, mijn energie peil is dan minimaal. Veel meer dan een hele ochtend de winkel te observeren vanuit de balie, zit er niet in. De doelstellingen die zijn vastgelegd via het re-ïntegratiebureau en mijn coach bij Citydwellers zijn met name op het aanwezig zijn gericht. Mijn valkuil is dat ik afzeg omdat ik mij niet lekker voel. Door regelmatig onderling contact en evaluaties wordt met mij overlegd hoe stappen gezet kunnen worden. Hoe kan ik uiteindelijk groeien naar een betaalde baan?

“DOOR DE EERSTE DOELSTELLINGEN TE BEHALEN, ZIJN MIJN TAKEN EN HET AANTAL DAGEN NA VIER MAANDEN UITGEBREID.”

Inmiddels zijn we 4 maanden verder en werk ik als verkoopmedewerker: ik heb geleerd hoe de kassa werkt, sta klanten te woord en voer lichte schoonmaakwerkzaamheden uit. Omdat ik de creatieve kant van de organisatie erg leuk vind heb ik gevraagd of ik daar ook een keer aan de slag mag. Stap voor stap ben ik in de Studio met eenvoudige opdrachten begonnen.

Nu kan ik al beginners patronen tekenen en stoffen knippen. Door de gevarieerde werkzaamheden zijn het op tijd aanwezig zijn, en het omgaan met bepaalde fysieke en mentale klachten, geen struikelblok meer. Ik ben trots dat het aantal dagen sinds kort is uitgebreid van 2 naar 3. Het zelfvertrouwen neemt toe en de  faalangst vermindert door het inzicht dat ik meer kan dan ik zelf denk.

Bij Citydwellers voel ik mij rustig en ontspannen en dat vind ik fijn. Het is een inspirerende omgeving waar ik steeds meer van mijzelf laat zien en horen, wat iedereen als positief ervaart!


 
jose.jpg

INTERVIEW JOSÉ

Uit nieuwsgierigheid ben ik bij Citydwellers binnen komen lopen en in 2014 ben ik als stagiaire gestart vanuit de opleiding Mode Maat. Inmiddels heb ik mijn diploma Mode Maat niveau 3 behaald. Vanuit mijn stage heb ik ook meegewerkt aan het project van Social Label i.s.m. Citydwellers en mode ontwerper Borre Akkersdijk. Over deze ervaring kun je meer lezen op de website. (zie hier) Ook heb ik meegeholpen bij de activiteiten die Citydwellers organiseert tijdens de Dutch Design Week. Na het behalen van mijn diploma ben ik vanuit een PGB in de Studio aan de slag gegaan. Hierdoor kan ik de kennis vanuit mijn opleiding testen in de praktijk. Momenteel maak ik proefstukken voor een eigen collectie en ben ik benieuwd of mijn kledinglijn uiteindelijk ook geschikt is voor de verkoop.

Ik vind het werken bij Citydwellers een geweldige ervaring; geen werkdruk, ik krijg een eerlijke kans om te leren en om mijzelf te ontwikkelen. Dit mag en kan in mijn eigen tempo, waarbij ik echt tijd en aandacht in de begeleiding ervaar. Ook vind ik het leuk om met andere materialen te werken, zoals banners van Eindhovense evenementen en stof van oude De Waard tenten, waarmee de schort en de jas worden vervaardigd. Ik heb zeker meer zelfvertrouwen gekregen en voel dat ik ook mág leren.

“IK LEER ZOWEL VAKINHOUDELIJK ALS OP PERSOONLIJK VLAK,

WAARDOOR MIJN ZELFVERTROUWEN TOENEEMT IN MIJN EIGEN TEMPO.”

Een uitdaging is om mijn marketing skills te ontwikkelen: hoe kan ik nou zelfstandig die kledinglijn verkopen en hoe bepaal ik mijn doelgroep? Dit hoop ik te leren bij Citydwellers o.a. door mee te werken aan alle projecten die er lopen. Voor mij is er een wereld opengegaan, sinds ik bij Citydwellers werk. Ik leer mensen kennen en ervaar daarmee een leerzame samenwerking, waardoor ik enorm ben gegroeid. Doordat Citydwellers flexibel is in opbouw van uren en geen oordeel heeft over een rugzakje, is er ruimte voor groei en ontwikkeling. En dit geeft iedereen energie!

 


 
michelle.jpg

INTERVIEW MICHELLE

In september 2016 ben ik begonnen in de Cornerstore by Citydwellers met administratieve taken en lichte boekhoudwerkzaamheden.  Daarnaast vind ik het erg leuk om in de winkel te ondersteunen en het kassa systeem bij te houden en om nieuwe stagiaires wegwijs te maken in de producten. Ook onderhoud ik het contact, en regel ik de contracten met de diverse ontwerpers die hun producten voor korte of langere tijd aanbieden in de Cornerstore.

“CITYDWELLERS IS MEER DAN EEN WINKEL OF WERKPLEK, HET IS EEN GROTE FAMILIE WAAR JE JEZELF KUNT ZIJN, EN TEGELIJKERTIJD JEZELF ONTWIKKELEN.”

De werksfeer bij Citydwellers ervaar ik als open, en gezellig. Het voelt als een familie, heel vertrouwd. Ik voel me veilig en betrokken.

Persoonlijk heb ik een grote ontwikkeling doorgemaakt in de periode waarin ik werkzaam ben. Administratieve taken, facturen maken en boeken, omgaan met anderen, en vooral wat ik wel en niet kan, wel en niet leuk vindt om te doen.

Het lijkt me leuk om in de toekomst ook te leren hoe ik mooie kledingstukken zelf kan maken, dus een uitstapje naar de Studio lijkt me nog een leuke ervaring. Ruim een maand geleden ben ik gestart met een betaalde baan in de administratieve/financiële sector. Daarnaast blijf ik nog een dagdeel in de week actief bij Citydwellers als vrijwilliger, omdat ik het familie gevoel nog vast wil houden.

Citydwellers is meer dan een winkel of werkplek, het is een grote familie waar je jezelf kunt zijn, en tegelijkertijd jezelf ontwikkelen. Het is een veilige plek om te groeien, zodat je beter in het maatschappij deel te kunnen nemen. Daarom vind ik het leuk om nog een dagdeel in de week als vrijwilliger deel uit te maken van het project.


 
daisy.JPG

INTERVIEW YANNI

Als jonge Afghaanse vluchteling ben ik via Iran naar Nederland gekomen en heb ik asiel aangevraagd. In 2015 ben ik als stagiaire vanuit School23 (Summa College) een oriëntatie project gestart, en heb ik in de Citydwellers Studio deelgenomen aan het SCHORT project. Toen is mijn passie en liefde voor het modevak duidelijk geworden en ben ik gestart met de opleiding Mode Maat aan het Summa College.

“HET IS EEN WIN-WIN SITUATIE! IK DOE EXTRA ERVARING OP EN CITYDWELLERS HEEFT GOEDE HULP IN HUIS IN DRUKKE PERIODES!”

Ik wist meteen dat ik mijn stage bij Citydwellers wilde lopen, ik hou van de prettige omgeving en de mooie producten. Mijn goede concentratie helpt me om nauwkeurig te werken en mooi werk af te leveren. In de Studio leer ik de kneepjes van het vak en leer ik te werken op de verschillende soorten naaimachines. Ook leer ik vakjargon en diverse technieken. Patroon tekenen en ontwerpen zijn een van mijn leerdoelen. Door mijn enthousiasme en leergierigheid ben ik gevraagd in de vakantieperiode als vrijwilliger te komen helpen. Citydwellers krijgt daarmee ondersteuning bij de diverse maakopdrachten en ik doe extra ervaring op. Met de vrijwilligersvergoeding heb ik extra geld voor school en hopelijk lukt het om genoeg te sparen zodat ik binnenkort mijn moeder kan opzoeken, die nog in Iran woont. Mijn droom is om uiteindelijk zelf kleding te maken om zelfstandig van te kunnen leven.  Hiervoor zal ik nog veel uren praktijkervaring moeten opdoen, daar ga ik voor!


 

interview Daisy

yanni.JPG

Mijn naam is Daisy, ik woon in Eindhoven op kamers, en in mei 2017 ben ik gestart bij Citydwellers. Helaas is er het een en ander misgegaan bij mijn vorige stageplekken en kan ik gelukkig het vereiste aantal stage uren voor mijn opleiding Mode/Maatkleding niveau 3 inhalen bij Citydwellers. Door naast de reguliere schooltijden ook in de weekenden en koopavond mij flexibel in te zetten in de winkel en Studio, kan ik mijn doel behalen.

Ik ben gestart met werkzaamheden in de CornerStore, zoals klanten helpen, opruimen en de achtergrond leren kennen van de producten die verkocht worden. Ook heb ik al mogen ondersteunen in de Studio. Omdat mijn schoolopdrachten voorrang hebben, heb ik helaas nog niet zoveel mee kunnen helpen in de productie in de Studio.

“Voor het eerst ervaar ik tijdens een stage een stuk persoonlijke betrokkenheid.”

Ik heb inmiddels meer kennis opgedaan over het maken van kleding zoals verschillende technieken, waar ik graag verder mee ga na de zomervakantie. Zo heb ik op mijn eindwerkstuk, mijn colbert, een Japanse handwerktechniek toegepast, die ik in eerste instantie niet zag zitten.

Na onderzoek op internet ben ik enthousiast geworden en heb ik via Facebook een oproep gedaan voor materialen, die ik in het kledingstuk heb verwerkt. Op persoonlijk vlak heb ik geleerd door veel te doen en te vragen, ik meer kan dan ik voorheen dacht. Ik hoop dan ook dat ik op persoonlijk gebied mezelf nog meer mag ontwikkelen, waardoor ik vol zelfvertrouwen de toekomst tegemoet ga! Het is nog de vraag hoe die toekomst eruit ga zien. Daarom ga ik een jaar werken, om er achter te komen wat ik écht wil.

Citydwellers ervaar ik als een fijne werkomgeving, waar ik mezelf mag en kan zijn. Voor het eerst ervaar ik tijdens een stage een stuk persoonlijke betrokkenheid. Ik voel me daardoor meer dan alleen ‘de stagiaire’. Ik word behandeld als een collega, wat de sfeer zeker ten goede komt. Ook heb ik al diverse malen geëxperimenteerd op het gebied van fotografie: merendeels als model voor producten voor sociale media en voor de website. Ik ben benieuwd welke keuzes ik ga maken, waarbij ik er alle vertrouwen in heb dat Jacqueline, Anke en het team mij hierin kunnen ondersteunen!


 

INTERVIEW LINDA

Ik ben in juni 2016 gestart bij Citydwellers als vorm van dagbesteding. Ik ben wekelijks actief in het atelier, waarbij ik naaiwerkzaamheden verricht, ik ontwerp tassen, accessoires en spring bij waar nodig.

De sfeer bij Citydwellers ervaar ik als zeer prettig, het personeel is betrokken, meelevend, er wordt gelachen en men helpt elkaar bij projecten en deadlines.

Ik kon al enigszins overweg met een naaimachine, maar ik heb echt veel geleerd met betrekking tot het maken van kleding en het gebruik van verschillende stoffen. Maar veel belangrijker voor mij is dat ik heb geleerd dat ik meer kan dan ik altijd dacht en dat mijn mening er toe doet. Ook het samenwerken met verschillende soorten mensen vind ik leuk.

“CITYDWELLERS IS VOOR MIJ EEN INSPIRATIEVOLLE PLEK, WAAR MIJN MENING ER TOE DOET”

Graag wil ik meer leren over de zakelijke kant van een sociaal en creatief bedrijf. Bijvoorbeeld hoe verkoop je producten, welke zijn gewild. Marketing is tenslotte van belang om de kost verdienen.

Ik vind Citydwellers een fantastische en inspiratievolle plek. Het team zet zich echt in voor een betere wereld. Waarbij producten mooi ontworpen zijn met oog voor hergebruik van materialen, zodat verspilling van materiaal geminimaliseerd wordt. Ik vind het heerlijk om in mijn eentje aan het werk te gaan in de opslag en daar met de diverse materialen aan de slag te gaan. Inmiddels ziet het team mij als “de pro” op dit vlak en kan ik na overleg mijn eigen gang gaan en ook mijn eigen ideeën er in leggen.


 

INTERVIEW EVA

IMG_8667.JPG

In oktober 2016 ben ik bij Citydwellers gestart als ZZP-er. Vanwege mijn brede ervaring in de hulpverlening in combinatie met mijn  management (non-profit) opleiding, heb ik personeelsmanagement goed kunnen opzetten. Het coachen van mensen in een re-integratietraject, sollicitatiegesprekken met o.a. vrijwilligers en evaluatiegesprekken voeren met betrokken instanties, zijn mooie aspecten voor mij in het werk. Belangrijk is de kunst om tactisch te balanceren tussen begeleiding van deelnemers naar (in het gunstigste geval) een betaalde baan én tegelijkertijd oog te houden voor het rugzakje dat iemand meebrengt. Daarbij blijf ik ook de opbouwende maar kritische vraag stellen: wat kost het en wat levert het op voor zowel de deelnemer als voor Citydwellers?

“DE UITDAGING ALS COACH IS OM IN DE BEGELEIDING VAN DE DEELNEMER TE BALANCEREN TUSSEN DE AFGESPROKEN WERKZAAMHEDEN EN IEMANDS RUGZAKJE”

Het concept en de bedrijfscultuur van Citydwellers spreekt mij enorm aan. Met een creatieve en maatschappelijk verantwoorde inslag het maximale uit de organisatie, de mensen én de producten halen. Flexibiliteit en verandering zijn aan de orde van de dag, dit biedt groeimogelijkheden voor alle betrokkenen.

Zo ben ik bijvoorbeeld de uitdaging aangegaan om social media en de bijhorende marketing te ondersteunen door structureel te posten op o.a. Facebook en Instagram. Daarnaast heb ik meegedacht over de inhoud van de nieuwe website en heb ik deze ook grotendeels vormgegeven. Mijn doel is een betere profilering van Citydwellers en het creëren van meer naamsbekendheid, waardoor zowel deelnemers als klanten de weg naar deze sociale onderneming beter weten te vinden.  

Al deze meegebrachte kennis en praktijkervaring met diverse leermomenten en ontwikkelingen wil ik graag in de toekomst vertalen naar het opzetten van een eigen bedrijf. Door van dichtbij alle aspecten van de organisatie te zien en te ervaren, leer ik op een actieve en indirecte manier regelmatig nieuwe zaken bij over mezelf én het leiden van een bedrijf.